Марсіанський зонд MAVEN спостерігав за полярним сяйвом і загадковим серпанком на Марсі

Марсіанський орбітальний зонд MAVEN спостерігав два цікавих явища в атмосфері Червоної планети: полярні сяйва і загадкові висотні хмари. Про це повідомляють представники американського космічного агентства NASA.

Зонд MAVEN досліджує марсіанське полярне сяйво. Ілюстрація: University of Colorado
Загадкова серпанок була виявлена космічним апаратом на висотах від 150 до 300 кілометрів над поверхнею планети. Освіта спостерігається протягом усього часу роботи міжпланетного зонда на орбіті Марса.

На даний момент астрономи не можуть однозначно визначити джерело утворення висотного хмари. Воно може складатися з пилу, піднятого з атмосфери планети, дійшла від одного з двох супутників (Фобоса або Деймоса) або взагалі бути космічним сміттям.

Висотне хмара над Марсом у травні 2014 року. Анімація зібрана зі знімків російського астронома-любителя Вадима Алексєєва. Включає в себе кадри, отримані в трьох різних каналах: червоний (R), зелений (G) і синій (B).
Варто відзначити, що подібне освіта вже спостерігалося раніше професійними астрономами (проводилися спостереження за допомогою телескопів як “Хаббл”) і астрономами-аматорами. Наприклад, російський астроном-любитель Вадим Алексєєв зафіксував таке утворення у травні 2014 року.

Висотне хмара над Марсом. Фото: Вадим Алексєєв
У повідомленні агентства наголошується, що висотне хмара не представляє небезпеки ні для зонда MAVEN, ні для інших марсіанських космічних апаратів.

Другим явищем, зафіксованим марсіанським зондом, стали полярні сяйва. Спостереження проводилися за допомогою ультрафіолетового спектрографа IUVS. Протягом 5 днів (з 20 по 25 грудня 2014 року) MAVEN спостерігав яскраве ультрафіолетове світіння, яке охопило північну півкулю планети.

Полярні сяйва, які також називають північним або південним сяйвом, є наслідком взаємодії верхніх шарів атмосфери планети з зарядженими частинками сонячного вітру. У випадку з Марсом дане явища виявилося досить цікавим, оскільки спостерігалося на досить великій глибині” в атмосфері планети. Це говорить про те, що електрони, що послужили джерелом для сяйва, мали досить великою енергією.

Нагадаємо, що міжпланетний зонд MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN) працює на орбіті Марса з 21 вересня 2014 року. Основною метою місії, за якою працює космічний апарат, є вивчення атмосфери Марса, зокрема її еволюції. Так, вчені сподіваються встановити, куди поділася основна частина атмосфери Червоної планети, яка в далекому минулому була більш щільною.