Марсохід «Opportunity» подолав марафонську дистанцію

Фахівці з NASA повідомляють, що марсохід «Opportunity» подолав марафонську дистанцію, проїхавши по поверхні Марса відстань в 42 кілометри 195 метрів.

Таку цікаву позначку марсохід подолав 24 березня 2015 року в регіоні під назвою «долина Марафону» (Marathon Valley) на 3968 марсіанські добу свого перебування на Червоній планеті.

«Вперше апарат, побудований людиною, зміг подолати марафонську дистанцію, перебуваючи на поверхні іншого світу», – сказав Джон Каллас, менеджер проекту з Лабораторії реактивного руху NASA (JPL).Попереднім рекордсменом по пересуванню був радянський апарат «Місяцехід-2», який проїхав по поверхні Місяця відстань в 39 кілометрів.

Нагадаємо, що марсохід «Opportunity» здійснив посадку на Марс 24 січня 2004 року в регіоні під назвою «Meridiani Planum». Місія була запланована на 3 місяці, але марсохід працює вже на поверхні Марса більше 11 років! Це просто фантастика! Така «живучість» апарату, який продовжує ефективно функціонувати у важких марсіанських умовах, просто не може не вражати. За час роботи він зробив безліч відкриттів, допоміг розгадати деякі загадки, які несла Червона планета і відправив на Землю понад 200 тисяч знімків з поверхні