Конфігурація кульових скупчень може розповісти про історію розвитку галактик

Кульові скупчення зірок являють собою групи зірок, які тісно пов’язані гравітацією між собою. В галактиках вони є досить об’єктами, які, як правило, містять тисячі зірок. Зазвичай, подібні об’єкти розташовані в зовнішніх областях галактик, які називають “галактичним гало”.

Галактика NGC 4365 в галактичному скупченні Діви. Деякі “зірки” на знімку насправді є шаровими скупченнями, які належать цій галактиці. Фото: NASA/HST/ESO/VLT
Чому вивчення кульових скупчень так важливо? Насамперед, астрономи зацікавлені у їх дослідженні, оскільки вони є домівкою для більшості найстаріших зірок в галактиці. Інтерес до досліджень надає розташування кульових скупчень. В цілому, вивчаючи ці об’єкти, вчені можуть більше дізнатися про розвиток та еволюції тієї чи іншої галактики.

Кульові скупчення можуть послужити доказом давнього зіткнення галактик, оскільки скупчення сильно залежать від таких взаємодій. Деякі моделі передбачають, що кульові скупчення можуть утворюватися в результаті галактичних зіткнень. Крім того, є ймовірність того, що кульові скупчення, які належали одній галактиці, були захоплені іншого. Так чи інакше, розподіл кульових скупчень може допомогти в розумінні походження та подальшого розвитку досліджуваної галактики.

Візьмемо, приміром, галактичне скупчення Діви, розташоване на відстані близько 54 мільйонів світлових років від нашої планети. У десяти найбільш яскравих галактиках скупчення було виявлено 7053 кульових скупчень. Астрономи з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики Раффаель Д Абруско (Raffaele D Abrusco), Пепі Фаббиано (Pepi Fabbiano) і Андреас Зезас (Andreas Zezas) провели дослідження даного набору скупчень з метою вивчення історії відповідних галактик.

У ході дослідження були виявлені відмінні структури, які формують системи скупчень. Це говорить про те, що вони не розподіляються по галактиках симетрично. В основному, їх конфігурації приймають лінійні та кругові форми. Також, дослідники виділили більш складні структури. В цілому, було виявлено 229 структур, сформованих шаровими скупченнями. Дослідники відзначають, що орієнтація найбільш витягнутих утворень збігається з віссю галактик, що говорить про галактичному злиття в далекому минулому.

Астрономи стверджують, що ці структури є залишками галактик, які в минулому зрослися з більш масивними галактиками. Також, було проведено комп’ютерне моделювання, яке хоч і віддалено, але підтверджує припущення астрономів.